۸۹ درصد از کل صادرات کالاهای صنعتی به اوراسیا مشمول حذف تعرفه می‌شود



ایسنا/خراسان رضوی رئیس اداره توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران گفت: بر اساس توافقنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ۸۹ درصد از کل صادرات کالاهای صنعتی به اوراسیا مشمول حذف تعرفه می‌شود.

الهام حاجی کریمی۲۸ فروردین، در همایش «تبیین فرصتها و چالشهای توافقنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا» در محل اتاق بازرگانی مشهد به بررسی موافقت‌نامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا پرداخت و اظهار کرد: از سال ۱۳۹۴، مذاکرات برای انعقاد این موافقتنامه آغاز شد. ایران یکی از اولین کشورهایی بود که تمایل خود را برای انعقاد این موافقتنامه با اتحادیه ابراز کرد و بیانیه‌های مشترک بین وزرای مربوطه دو طرف امضا شد تا مذاکرات برای انعقاد توافق‌نامه آغاز شود.

رئیس اداره توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: ابتدا، توافق بر سر یک موافقتنامه تجاری ترجیحی با شمول اقلام محدود صورت گرفت که در سال ۱۳۹۸ به اجرا درآمد و تا سال ۱۴۰۱ تمدید شد.

وی افزود: این موافقت‌نامه موقت تا اجرایی شدن موافقتنامه تجارت آزاد، همچنان به ارائه تخفیفات و مزایا ادامه می‌دهد. از ۲۵ اردیبهشت سال جاری، موافقت‌نامه تجارت آزاد به طور کامل اجرایی می‌شود. تخفیف‌ها و امتیازاتی که در قالب موافقت‌نامه موقت ارائه می‌شدند، در موافقت‌نامه جدید نیز حفظ شده‌اند.

حاجی کریمی عنوان کرد: پس از اجرایی شدن موافقت‌نامه، کمیته مشترک میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا تشکیل شده تا عملکرد موافقت‌نامه را نظارت کند.  این کمیته حداقل سالیانه تشکیل جلسه می‌دهد. در سپتامبر ۲۰۲۵،  نقشه راه مشترکی برای اجرای موافقت‌نامه تدوین خواهد شد.

وی با بیان اینکه کالاهای صادراتی ایران به اوراسیا از چهار طریق مشمول امتیازات می‌شوند، افزود: اولین مورد حذف کامل تعرفه است، بر این اساس ۷۶.۹ درصد از کالاهای صادراتی ایران مشمول حذف کامل تعرفه گمرکی می‌شوند.

رئیس اداره توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران، استثنا از حذف تعرفه را دیگر مورد برشمرد و گفت: بر این اساس ۱۲.۶ درصد از کالاها از حذف تعرفه مستثنی هستند.

وی با اشاره به سهمیه‌بندی را از دیگر امتیازات عنوان کرد و گفت: ۲.۵ درصد از کالاها مشمول سهمیه‌بندی می‌شوند. همچنین کاهش تعرفه فصلی و تخفیف تعرفه از جمله موارد است که بر اساس این ۷.۶ درصد مشمول کاهش تعرفه فصلی و یک درصد مشمول تخفیف تعرفه (باقی مانده از موافقتنامه موقت) هستند.

حاجی کریمی اضافه کرد: بر اساس  نمودار میزان صادرات به اوراسیا و قواعد مبدأ، در بخش کشاورزی حدود ۶۱.۱ درصد از صادرات کشاورزی ایران به اوراسیا مشمول حذف تعرفه از طرفین می‌شود که این شامل ۸۲۶ قلم کالا است .

وی عنوان کرد: همچنین ۲۶.۹ درصد مشمول سهمیه‌بندی (TRQ)، ۵.۴ درصد مشمول تعرفه‌های فصلی،۴.۵ درصد در فهرست منفی قرار دارند که مشمول کاهش یا حذف تعرفه نیستند و یک درصد مربوط به تخفیف‌های تعرفه‌ای است.

رئیس اداره توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران گفت: محصولات کشاورزی با حذف تعرفه شامل میوه‌های تازه، آجیل، پسته، بادام، گردو، میوه‌های خشک و خرما، سبزیجات تازه شامل پیاز، کدو، طالبی، نوشابه‌ها و غذاهای آماده از جمله اقلام عمده صادراتی به اوراسیا و روسیه هستند که تعرفه صادراتی آنها حذف می‌شود.

صادرات کالاهای صنعتی

وی با اشاره به نمودار میزان صادرات ایران به اوراسیا در حوزه کالاهای صنعتی عنوان کرد: بر این اساس ۸۹درصد از کل صادرات کالاهای صنعتی به اوراسیا مشمول حذف تعرفه می‌شود و فقط ۱۱ درصد در فهرست منفی قرار دارند. تعداد اقلام و سطح تعرفه (به عنوان مثال، ۱۷۶۹ قلم کالا با تعرفه بین ۵ تا ۱۰ درصد که مشمول حذف تعرفه هستند) مشخص شده است.

حاجی کریمی در ادامه به مقررات و مفاد موافقتنامه اشاره کرد و گفت: فصل هفتم موافقتنامه به تسهیل تجارت اختصاص دارد و همکاری‌های گمرکی بین ایران و اوراسیا را به طور دقیق شرح می‌دهد که شامل تبادل الکترونیکی اسناد، ارزش‌گذاری گمرکی و فعالین اقتصادی مجاز است.

رئیس اداره توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران گفت: رعایت قواعد مبدأ برای استفاده از تخفیفات تعرفه‌ای الزامی است. گواهی مبدأ مخصوص به این موافقت‌نامه باید همراه کالا باشد تا در گمرک طرف مقابل پذیرفته شود.

وی با اشاره به ویژگی‌های قواعد مبدأ برای اوراسیا افزود: ارزش افزوده ۵۰درصد برای کالاهای تولیدی با استفاده از نهاده‌های وارداتی تعیین شده که حداقل ۵۰ درصد ارزش افزوده باید در داخل کشور ایجاد شده باشد؛ لذا اتاق بازرگانی موظف است اسناد لازم را از صادرکنندگان دریافت و تضمین کند.

حاجی کریمی ضمن اشاره به معیار تغییر تعرفه برای کالاهای تولیدی، اظهار کرد: برای کالاهای کشاورزی که تماماً در کشور مبدأ تولید می‌شوند (مانند پسته)، نیازی به ارزش افزوده نیست و باید عبارت “Wholly Obtained” در گواهی مبدأ درج شود.

انتهای پیام


منبع: https://www.isna.ir/news/1404012815716/%DB%B8%DB%B9-%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF-%D8%A7%D8%B2-%DA%A9%D9%84-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%A7%D8%B3%DB%8C%D8%A7-%D9%85%D8%B4%D9%85%D9%88%D9%84-%D8%AD%D8%B0%D9%81-%D8%AA%D8%B9%D8%B1%D9%81%D9%87