به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، بهاره خازنی روز چهارشنبه در نشست خبری در سومین روز نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ افزود: هوشمند سازی معادن و صنایع معدنی می تواند به بهبود سرعت و دقت تصمیم گیری مدیران بر پایه دادههای شفاف منجر شود.
وی گفت: برای جریان آزاد و امن دادهها، نیاز به بستر ارتباطی مطمئن داریم که از یک سال پیش با همکاری وزارت ارتباطات، پیادهسازی فیبر نوری و شبکه 5G اختصاصی برای معادن آغاز شده است.
توزیع هوشمند و شناسایی شرکتهای توانمند
خازنی از جمله اقدامات کلیدی ایمیدرو را راهاندازی سامانه توزیع هوشمند و ایجاد پایگاه داده شرکت های فعال در حوزه هوشمندسازی معادن برشمرد.
وی تصریح کرد: از اسفندماه ثبتنام شرکتهای متقاضی در سایت ایمیدرو آغاز شد و ارزیابی آنها در حال انجام است. این فهرست به زودی منتشر میشود تا شرکتهای معدنی بتوانند با اطمینان بیشتری از خدمات آنها استفاده کنند.
ایجاد مرکز مهارتافزایی و لجستیک هوشمند
این مسئول ایمیدرو از تأسیس مرکز مهارت افزایی دیجیتال به عنوان یکی از زیرساختهای ضروری هوشمندسازی نام برد و گفت: هدف ما تربیت نیروی انسانی ماهر مطابق با استانداردهای جهانی است.
به گفته وی، لجستیک هوشمند در معادن به عنوان یکی از پروژههای در دست اجرا مطرح شد که به افزایش بهرهوری کمک شایانی خواهد کرد.
خازنی تصریحکرد: ایمیدرو برای اجرای آزمایشی طرحهای خود، معادن زغالسنگ طبس (زیرزمینی)، طلای زرشوران (روباز) و سنگآهن سنگان (روباز) را به عنوان پایلوت (نمونه) در معادن کلیدی انتخاب کرده است.
وی اضافهکرد: علاوه بر این، سه پایلوت مدیریت انرژی (EMS) در فولاد قائنات، فولاد سنگان و آلومینیوم جاجرم در حال اجراست.
تدوین سند تحول دیجیتال معادن
سرپرست مرکز نوآوری، هوشمندسازی و امنیت ایمیدرو، از تدوین سند تحول دیجیتال معدن و صنایع معدنی خبر داد که به زودی به صورت رسمی ابلاغ خواهد شد؛ این سند پنج ساله، نقشه راهی ملی برای هوشمند سازی معادن ایران است و اقدامات کلانی را در برمی گیرد.
وی با اشاره به اینکه امنیت سایبری از اولویتها است و همه ارتباطات با رعایت پروتکلهای امنیتی انجام میشود، گفت: همچنین مقاومت سیستم های سنتی و نیاز به فرهنگ سازی برای شفاف سازی داده ها از دیگر چالش های مطرح شده در این بخش است.
همکاری با نهادهای امنیتی و بین المللی
سرپرست مرکز نوآوری ایمیدرو تصریح کرد: در مواردی که فناوری مورد نیاز در داخل موجود نباشد، با هماهنگی نهادهای امنیتی و سازمانهای مرتبط، ارتباطات بین المللی برقرار خواهد شد.
وی بر این باور است: با اقدامات انجام شده و برنامههای آینده، ایمیدرو در مسیر تحول دیجیتال معادن ایران گام های بلندی برداشته است.
خازنی افزود: هوشمندسازی نه فقط بهره وری و امنیت را افزایش می دهد، بلکه شفافیت و مدیریت کارآمد را نیز به همراه خواهد داشت.
برنامه های بلندمدت معدن و صنایع معدنی با تاکید بر ایمنی و توسعه پایدار
احمد فتاحی مدیر اکتشاف ایمیدرو نیز در نشست خبری گفت: برنامه های بلندمدت معدن و صنایع معدنی با تاکید بر ایمنی و توسعه پایدار در دستور کار است.
وی با بیان اینکه براساس برنامه هفتم توسعه طی یک برنامه پنج ساله پیشبینی های سالانه انجام می شود، افزود: در ۵ سال اخیر همواره رکورد برنامه ها شکسته شد به طوری که سال گذشته برنامه ۶۰۰ هزار متری بود که به ۶۷۰ هزار متر رسید.
مدیر اکتشاف ایمیدرو اظهارداشت: برای سال ۱۴۰۴ برنامه ۶۵۰ هزار متری پیشبینی شده است، اما با توجه به روند موجود، احتمالا به ۶۷۰ هزار متر خواهد رسید.
فتاحی اضافه کرد: در سال ۱۴۰۳ با ثبت رکوردی در عملکرد این مجموعه به ۶۷۰ هزار متر رسید.
نرم افزارهای هوشمند در حوزه اکتشافات در دستور کار اجرایی است
مدیر اکتشاف ایمیدرو گفت: ایمیدرو با همکاری شرکت های دانش بنیان استفاده از نرم افزارهای هوشمند در حوزه اکتشاف را در دستور کار اجرایی دارد.
وی با اشاره به اینکه با اجرای برنامه های مشارکتی به تدریج از برنامه های اجرایی دولتی خارج می شویم تصریح کرد: ورود بخش خصوصی به این حوزه باعث شده که دیگر نیازی به دخالت مستقیم دولت نباشد بنابراین این یک دستاورد بزرگ محسوب می شود، اگرچه باید توجه داشت که شرایط سرمایه گذاری و تولید ممکن است همیشه با هم همخوانی نداشته باشد.
فتاحی اظهارداشت: اکنون ۲۵۰ پروانه اکتشاف در مراحل مختلف اجرایی این سازمان و شرکت های ایمپاسکو و ملی صنایع مس قرار دارد که پس از مشخص شدن نتایج برای جذب سرمایه بخش خصوصی به مزایده گذاشته می شوند.
وی تصریح کرد: ایمیدرو به همراه شرکت های فوق سال گذشته بیش از ۴۰ هزار میلیارد ریال در حوزه اکتشاف سرمایه گذاری کرد که بالاترین رقم سرمایه گذاری در عملکرد این مجموعه محسوب می شود.
مدیر اکتشاف ایمیدرو بر اساس ماده ۲۴ قانون معادن پس از ثبت محدوده معدنی نیاز به استعلام از دستگاه های اجرایی مختلف وجود دارد این دستگاه ها شامل منابع طبیعی (ذخایر ژنتیکی گیاهی و جانوری)، سازمان حفاظت محیط زیست (مناطق چهارگانه حفاظت شده) و سازمان انرژی اتمی (مناطق مواد پرتوزا) را از چالش های صدور مجوزها برشمرد.
لزوم گواهی نامه سلامت ایمنی در بخش اکتشافات برای پیمانکاران
مدیر اکتشاف ایمیدرو درباره مسائل ایمنی در معادن گفت: طی سال گذشته شاهد حوادث متعدد معدنی بودیم که منجر به فوت همکارانمان شد اما در حوزه ایمنی (HSE) اقدامات متعددی از جمله تدوین دستورالعملهای ایمنی برای ماموریت های اکتشافی، الزام به استفاده از خودروهای آفرود در مناطق پرخطر، تهیه چک لیست های ایمنی برای همه مراحل کار و الزام اخذ گواهینامه صلاحیت ایمنی برای همه پیمانکاران انجام شده است.
وی افزود: در حوزه حفاری که افراد وارد فضاهای های ریسک می شوند مسئله ایمنی مهم است بنابراین لزوم گواهی سلامت در بخش اکتشافات در دستور کار قرار گرفته است یعنی دستور العمل باید رعایت شود اگر کسی صلاحیت ایمیدرو را داشته باشند.
فتاحی درباره برنامه های توسعه در مناطق مرزی افزود: از سال ۱۳۹۱ فعالیت های اکتشافی در مناطق مرزی و کمتر توسعه یافته همچون سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، کردستان و ایلام انجام شده است.
اکتشاف و استحصال لیتیوم
مدیر اکتشاف ایمیدرو با بیان اینکه در سال ۱۳۹۴ اولین پروانه اکتشاف لیتیوم صادر شد گفت: عیار اقتصادی لیتیوم در شورابهها باید حداقل ۵۰۰ ppm ، در ایران عیار شورابهها عموما زیر ۲۰۰ ppm ، در نهاوند ذخایری با عیار ۸۰ ppm شناسایی شده اند بنابراین با توجه به وجود ذخایر استحصال لیتیوم در شرایط فعلی اقتصادی نیست.
فتاحی درباره همکاری با سازمان زمین شناسی افزود: از سال ۱۴۰۰ توافقنامه ای بین وزارت صنعت، معدن و تجارت با سازمان زمین شناسی منعقد شده که بر اساس آن تامین منابع مالی بر عهده وزارتخانه است و -اجرای فنی و کارشناسی با سازمان زمین شناسی است.
وی هدف از این اقدام را تولید اطلاعات پایه زمین شناسی برای توسعه فعالیت های معدنی عنوان کرد.
منبع: https://www.irna.ir/news/85819032/%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D9%85%DB%8C%D8%AF%D8%B1%D9%88-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%AD%D9%88%D9%84-%D8%AF%DB%8C%D8%AC%DB%8C%D8%AA%D8%A7%D9%84-%D9%87%D9%88%D8%B4%D9%85%D9%86%D8%AF%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%B5%D9%86%D8%A7%DB%8C%D8%B9-%D9%85%D8%B9%D8%AF%D9%86%DB%8C