این پروژه توسط کنسرسیوم TAPI Pipeline Co. Ltd مدیریت می شود که شامل شرکت هایی از ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند است. شرکت دولتی ترکمن گاز ترکمنستان 85 درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد و مابقی به طور مساوی بین افغانستان، پاکستان و هند تقسیم شده است.
در مراسم مرزی در اسلام چشمه در ترکمنستان، مقامات دو طرف از جمله حسن آخوند، رئیس دولت طالبان، از این پروژه استقبال کردند.
به گزارش سایت آذربایجان نیوز، خط لوله تاپی یکی از بلندپروازانه ترین پروژه های زیربنایی در آسیای مرکزی است که برای اولین بار در اوایل دهه 2000 طراحی شد. هدف اصلی این خط لوله انتقال ذخایر عظیم گاز ترکمنستان از طریق افغانستان به پاکستان و هند است. انتظار می رود این خط لوله به طور قابل توجهی اقتصاد این کشورها را تقویت کند و نماد بالقوه ثبات در منطقه باشد. با این حال، نگرانی های امنیتی، به ویژه در افغانستان، همیشه بزرگترین مانع بر سر راه این پروژه بوده است.
همزیستی پاکستان و هند علاوه بر اینکه فرصتی عالی برای ارتقای امنیت انرژی در این کشورها است، فرصتی نادر برای همکاری بین دو کشور همسایه است که سابقه طولانی تنش دارند. این خط لوله سالانه 14 میلیارد متر مکعب گاز به پاکستان و هند و افغانستان 5 میلیارد متر مکعب گاز دریافت خواهد کرد.
این پروژه اغلب به دلیل وضعیت امنیتی در افغانستان به تعویق افتاده است. از زمان بازگشت طالبان به قدرت در سال 2021، مشکلات جدیدی پدیدار شده است. اگرچه دولت جدید متعهد به تضمین یک محیط ساختمانی امن است، نگرانی ها در مورد پایداری طولانی مدت همچنان قوی است. مقامات افغان در اکتبر 2023 با خرید زمین در امتداد مسیر خط لوله، حرکت قابل توجهی انجام دادند که اولین گام واقعی رو به جلو برای از سرگیری ساخت و ساز در افغانستان بود.
به گزارش ایسنا، ساخت خط لوله تاپی که از ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند می گذرد، چندین بار به دلیل مسائل امنیتی در افغانستان به تعویق افتاده است.
با این حال، افغانستان همچنان شکننده ترین بخش معادله تاپی است. موقعیت استراتژیک کشور برای موفقیت پروژه ضروری است، اما بزرگترین خطرات را نیز به همراه دارد. تهدیدهای مستمر از سوی گروه های افراطی، بی ثباتی اقتصادی و عدم اطمینان سیاسی همچنان آینده این پروژه را زیر سوال می برد.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در بیانیه ای که از تلویزیون دولتی افغانستان پخش شد، گفت که ساخت این خط لوله از امروز در خاک افغانستان آغاز می شود.
افغانستان روز چهارشنبه اعلام کرد که کار روی خط لوله گاز 10 میلیارد دلاری از جنوب آسیا آغاز خواهد شد.
برای ترکمنستان، خط لوله تاپی یک لینک مهم به بازار انرژی آسیای جنوبی است. میدان گازی گالکینیش این کشور که دومین میدان گازی بزرگ جهان است، پتانسیل عظیمی دارد. عرضه گاز به بازارهای بزرگ مانند پاکستان و هند می تواند اقتصاد ترکمنستان را به میزان چشمگیری تقویت کند.
روسیه نیز به این پروژه علاقه نشان داده است. مسکو در ژانویه ۲۰۲۳، آمادگی خود را برای پیوستن به تاپی اعلام کرد و آن را مکملی برای ابتکارات انرژی خود، مانند تامین گاز از طریق آسیای مرکزی و «پاکستان استریم» می بیند.
پاکستان و هند علیرغم روابط پیچیده سیاسی خود، علاقه شدیدی به موفقیت تاپی دارند. خط لوله گاز یکی از معدود مواردی است که همکاری اقتصادی می تواند بر تنش های سیاسی فائق آمده و راه را برای همکاری های منطقه ای هموار کند. برای افغانستان، این خط لوله می تواند منبع درآمد پایدار را از طریق هزینه های ترانزیت، که برای بازسازی اقتصاد کشور، علاوه بر دسترسی به گاز، حیاتی است، فراهم کند.
انتهای پیام
منبع: https://www.isna.ir/news/1403062213901/%D9%85%D9%88%D8%A7%D9%81%D9%82%D8%AA-%D8%B7%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%A2%D8%BA%D8%A7%D8%B2-%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA-%D8%AE%D8%B7-%D9%84%D9%88%D9%84%D9%87-%DA%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%AA%D8%A7%D9%BE%DB%8C-%DA%AF%D8%A7%D8%B2-%D8%AA%D8%B1%DA%A9%D9%85%D9%86%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D9%87
تاپی به ترکمنستان کمک می کند موقعیت خود را به عنوان یک صادرکننده کلیدی گاز تقویت کند و در عین حال، با عرضه ثابت گاز مقرون به صرفه، به نیازهای انرژی پاکستان و هند پاسخ می دهد. ترکمنستان قبلا ساخت بخشی از خط لوله تاپی را در خاک خود تکمیل کرده است و پروژههای زیربنایی جدید در امتداد مرز افغانستان، امید به یکپارچگی سریعتر در اقتصاد منطقه را برمی انگیزد.