اعضای انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ضمن انتقاد از محدودیتهای اعمال شده در حوزه انرژی برای صنعت فولاد، از رئیسجمهور درخواست کردند که تصمیمات اساسی و جدی برای این صنعت اتخاذ کند.
به گزارش اینداست مینی، بهادر احرامیان- عضو هیئتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در نشست خبری انجمن، با اشاره به مشکلات اخیر صنعت فولاد بهویژه در زمینه انرژی، تاکید کرد: ما خود را بخشی از جامعه بزرگ ایران میدانیم و باید مانند سایر بخشها سهمی در رفع مشکلات ملی داشته باشیم، اما وقتی محدودیتها تنها بر صنعت فولاد و سیمان اعمال میشود، این موضوع منطقی نیست.
وی همچنین با اشاره به تصمیم ۱۵ اردیبهشتماه مبنی بر توقف کامل فعالیتهای واحدهای فولادی به مدت ۱۵ روز، اظهار داشت: انتشار ناگهانی این اعلامیه و الزام به توقف کامل فعالیتها صرفاً برای صنعت فولاد و سیمان، در حالی که سایر صنایع به فعالیت خود ادامه میدهند، این پیام را میدهد که بهبود شرایط عملی نخواهد شد و سهم ما از ناترازی بیش از ۹۰ درصد برآورد میشود، در حالی که برای دیگر بخشها شاید کمتر از پنج درصد باشد.
احرامیان تصریح کرد که برخلاف تصور رایج، صنعت فولاد که رتبه دهم تولید فولاد در جهان را دارد، در شرایط شکنندهتری نسبت به سایر صنایع قرار دارد؛ ظرفیت نصب شده تولید فولاد حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون تن است اما فقط نیمی از آن بهطور واقعی مورد استفاده قرار میگیرد. سال گذشته ضریب استفاده از ظرفیت به زیر ۶۰ درصد رسید، حال آنکه صنعت برای بهسرقت رسیدن به نقطه سر به سر باید با حداقل ۷۰ تا ۷۵ درصد ظرفیت فعالیت کند. پایین بودن این میزان بهرهبرداری سبب شده بسیاری از واحدها حتی در پرداخت حقوق، بیمه و هزینههای انرژی دچار مشکل شوند.
این عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد افزود: در شرایطی که کارخانهها زیر ظرفیت اقتصادی فعالیت دارند، اعمال محدودیتهای ناگهانی انرژی ممکن است منجر به توقف کامل برخی واحدهای کوچک و متوسط شود. امروز اینجانب برای هشدار دادن به وضعیت موجود اینجا حاضر شدهام؛ صنعت فولاد نیازمند توجه فوری و بازنگری در سیاستها است.
احرامیان همچنین به انتقادات مربوط به مصرف بالای انرژی در این صنعت پاسخ داد و گفت: بخشهایی از انتقادها که به استفاده از گاز و برق ارزان توسط صنعت فولاد اشاره میکنند، تنها نیمی از واقعیت را نشان میدهند. بله، صنعت ما انرژی مصرف میکند، اما باید نگاه کنیم که بسته نهادههای تولید چگونه است. صنعت فولاد صنعتی سرمایهبر است و مهمترین نهاده پس از ماده اولیه، سرمایه است نه گاز یا برق.
وی با اشاره به هزینه تامین مالی برای واحدهای فولادی توضیح داد: نرخ تامین مالی در صندوق توسعه ملی برای ارز از ۸.۵ تا ۱۱ درصد شروع و نرخهای ریالی تا ۴۵ تا ۵۰ درصد میرسد. بنابراین برخلاف تصور عمومی، هزینه تامین مالی ما ارزان نیست. حتی اگر گاز و برق ارزان باشد، هزینه تامین مالی این مزیت را کاملاً بیاثر میکند.
احرامیان در پایان تاکید کرد: انتظار داریم سیاستگذاران نگاهی واقعبینانه، منصفانه و متوازن به صنعت فولاد داشته باشند تا بتوانیم از این دوران دشوار عبور کنیم.
تصمیمات اساسی در قبال صنعت فولاد اتخاذ شود
در ادامه این نشست، احسان دشتیانه، دیگر عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهار داشت: خاموش کردن برق کارخانهها سادهترین تصمیم است اما پیامدهای خطرناک و جبرانناپذیری به دنبال دارد.
وی با اشاره به نابرابری در سیاستگذاریها و نگاه یکجانبه به مساله انرژی اظهار داشت: ایران کشوری است که حتی اگر فرض کنیم تمام گاز آن رایگان است، ارزش مصرف سالانه آن حدود ۲۴ میلیارد دلار است؛ اما تنها با پنج درصد صرفهجویی انرژی توسط مردم میتوان از نابودی صنعتی جلوگیری کرد که ۲۰ برابر این رقم یعنی حدود ۴۵۰ میلیارد دلار سالانه گردش مالی در اقتصاد کشور ایجاد میکند.
دشتیانه افزود: ما نماینده صدها هزار کارگری هستیم که امروز در صنعت فولاد با خطر بیکاری جدی روبرو هستند. اگر از اردیبهشت تا شهریور که فصل اوج گرما است، برخی کارخانهها تا ۷۰ درصد ظرفیت تعطیل شوند، نه تنها تولید متوقف خواهد شد، بلکه صادرات نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
وی با اشاره به تراز تجاری مثبت پنج میلیارد دلاری صنعت فولاد در سال گذشته، گفت: در صورت توقف صادرات فولاد، این تراز مثبت از بین رفته و کشور ناچار به واردات حدود ۲۰ میلیارد دلار فولاد خواهد شد.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد اظهار داشت: مشکل این است که به جای اصلاح الگوی مصرف بخش عمومی، سادهترین راه یعنی قطع برق صنایع انتخاب شده است. چگونه ممکن است پیش از شروع فصل گرما، چراغهای پروژکتوری بزرگراهها بهطور تماموقت روشن باشد؟ چگونه میتوان از مردم انتظار صرفهجویی داشت در حالی که مصرف برق در سطح شهر به صورت بیمبالاتانه انجام میشود؟
این فعال صنعت فولاد از رئیسجمهور خواست تا تصمیمات اساسی درباره صنعت فولاد اتخاذ کند و تاکید کرد: نوبت دولت است که تصمیمی بگیرد که آینده این صنعت را تضمین کند؛ صنعتی که سالانه بیش از پنج میلیارد دلار ارزآوری دارد.
وی درباره شاخصهای مصرف انرژی در صنعت فولاد افزود: مصرف آب این صنعت تنها ۱۵ صدم درصد از کل مصرف کشور است و بخش زیادی از آن (حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب) با استفاده از پساب شهری و آب دریا بازچرخانی میشود. در حوزه برق نیز از مصرف ۵۵۰۰ مگاوات، ۴۰۰۰ مگاوات توسط خود شرکتها و نیروگاههای متعلق به یا سرمایهگذاران آن تامین میشود، بنابراین صنعت فولاد در تامین انرژی نسبتا مستقل است.
وی در پایان هشدار داد: خاموش شدن یک کارخانه به معنای مرگ آن است. کارخانهای که تعطیل شود به آسانی قابل بازگشت نیست. اگر امروز تصمیمی گرفته نشود، فردا تصمیمی باقی نخواهد ماند.
انتهای پیام
منبع: https://www.isna.ir/news/1404030301570/%D9%85%D8%B7%D8%A7%D9%84%D8%A8%D9%87-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA-%D9%81%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AF-%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%D8%AA%D8%B5%D9%85%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%82%D8%B7%D8%B9%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D9%82-%DA%AF%D8%B1%D9%81%D8%AA%D9%87