به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، صنایع فولادی و سیمانی که از صنایع بزرگ کشور در بازار سرمایه نیز به شمار می روند، چهارشنبه گذشته (۲۴ اردیبهشت) پیامک قطع برق در ۱۵ روز آینده را دریافت کردند؛ پیامکی که مضمون آن چنین بود: «مدیریت محترم مشترک صنعتی، با سلام پیرو مصوبه کارگروه مدیریت بهینه مصرف انرژی و ابلاغیه وزارت کشور که ساعتی قبل ابلاغ شد، مقرر است از فردا صبح ساعت هشت کلیه صنایع به مدت ۱۵ روز فعالیت ننمایند. میزان مصرف هر صنعت به میزان ۱۰ درصد مصرف عادی آن صنعت خواهد بود . بدیهی است عواقب عدم رعایت سهمیه ابلاغی بر عهده آن صنعت خواهد بود».
این پیامک توسط ادارت برق منطقهای به مدیران شرکت های فولادی و سیمانی ارسال شد که به معنای توقف کامل کارخانه ها برای تولید و تعطیلی نیروی کار به مدت ۲ هفته بود.
اگرچه ۲۶ اردیبهشت اسکندر مومنی وزیر کشور تعطیلی دو هفته ای صنایع را رد کرد و گفت «مگر می شود صنایع کشور ۱۵ روز تعطیل شوند؟ چنین چیزی وجود ندارد بلکه برنامه داریم که مدیریت مصرف انرژی در تمامی بخش ها صورت گیرد.» اما مدیران صنایع فولادی و سیمانی فعال در بازار سرمایه با ارسال نامه به اداره نظارت بر ناشران بورس از توقف بخشی از تولید خود به دلیل قطع برق خبر دادند.
در این راستا، هرچند مدیران کارخانههای سیمان و فولادی در استان های مختلف به وزارت صنعت، معدن و تجارت و برق منطقه ای اعتراض کردند اما بعد از گذشت ۲ روز همچنان در خاموشی صنعتی به سر می برند و پیگیری های خبرنگار اقتصادی ایرنا نشان می دهد که کارخانههای فولادی در استان های خوزستان، کرمان و یزد و کارخانههای سیمانی در استان های اصفهان، کردستان و ایلام با قطعی کامل روبرو هستند و این صنایع به دست خاموشی سپرده شده اند هر چند سایر کارخانه های سیمانی و فولادی نیز نمی توانند کوره های خود را به خاطر مصرف برق روشن کنند.
کارخانههای فولادی در استان های خوزستان، کرمان و یزد و کارخانههای سیمانی در استان های اصفهان، کردستان و ایلام با قطعی کامل روبرو هستند
تماس های مکرر مدیران کارخانه ها و متولیان تولیدکننده فولاد و سیمان با وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز منجر به پیگیری های این وزارتخانه شد؛ سیدمحمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که این تصمیم که بدون حضور نماینده این وزارتخانه گرفته شده در تضاد کامل با تفاهمنامه اخیر است و جای تأسف دارد که بار دیگر بخش صنعت کشور به عنوان اولویت نخست اعمال محدودیتهای کمبود برق، تعیین شده است.
وی با اشاره به صحبت های رهبر معظم انقلاب اسلام در حوزه تشویق به سرمایه گذاری برای تولید گفت که قطع برق صنایع عمده به عنوان اولویت اول محدودیت در سالی که مقرر شده که سرمایهگذاری برای تولید تشویق شود، بر هم زننده امنیت سرمایهگذاری در تولید است.
وزیر صمت همچنین به اقدامات این وزارتخانه در جلوگیری از تکرار خسارت های سنگین به صنایع در سال گذشته گفت که تلاش کرد با ایجاد تفاهم در دولت، بخش صنعت و معدن کشور را از اولویت نخست قطع برق خارج کند، انعقاد تفاهمنامه جامع با وزارت نیرو و برنامهریزی دقیق و جزئی برای چگونگی قطع برق صنایع به صورت تفکیکی در این راستا صورت گرفت، که متاسفانه در کمتر از دو هفته این تفاهمنامه از سوی وزارت نیرو نقض شده است.
شوک قطعی برق به مدیران سیمانی و فولادی و مصرف کنندگان در بازار
در تماس تلفنی خبرنگار ایرنا با دبیران کل صنفی کارفرمایان صنعت سیمان و تولیدکنندگان فولاد نشان می دهد که این قطعی برق تایید شده است و اکنون کارخانهها در بلاتکلیفی و قطعی برق به سر می برند.
علی اکبر الوندیان دبیر کل صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی ایرنا میگوید: اکنون تعداد زیادی از کارخانه ها متوقف شدند و داریم تلاش میکنیم تا از طریق وزارتخانه های کشور و صنعت، معدن و تجارت بتوانیم جلوی این قطعی برق ناگهانی را بگیریم.
وی ادامه می دهد: این تعطیلی ۱۵ روزه تیر خلاص به صنایع بزرگ کشور است هر چند ریشه ناترازی های انرژی از سال های گذشته شدت یافته است اما دود آن به چشم صنایع می رود.
قطع ناگهانی برق صنایع و تصمیم یک جانبه بدون مشارکت بخش خصوصی و اعلام آن از طریق پیامک یک شوک بزرگی به صنعت سیمان و مردم است
الوندیان با انتقاد از ارسال پیامک به مدیران کارخانه های سیمانی می گوید: این قطعی ناگهانی و تصمیم یک جانبه بدون مشارکت بخش خصوصی و اعلام آن از طریق پیامک یک شوک بزرگی به صنعت سیمان و مردم است باید این نوع اقدام ها با هماهنگی بخش خصوصی و دولتی در قالب تفاهم صورت بگیرد نه اینکه غروب تصمیم گیری و شب اجرایی شود.
وی اضافه می کند: قطعی برق صنعت سیمان و فولاد یک برنامه ریزی بسیار نادرست بود که راه اندازی دوباره کارخانه ها خسارت زیادی را به این صنعت می زند چرا که با کاهش تولید به طور قطع تقاضا و عرضه با ناترازی روبرو شده و منجر به کمبود و افزایش قیمت در بازار خواهد شد.
وی تاکید می کند: اکنون کارخانه ها هرچه دارند را برای عرضه در بورس اعلام کرده اند و سازمان بورس نیز سعی دارد از طریق بازار سرمایه کنترل و مدیریت را انجام دهد اما در صورتی که تولید افزایش پیدا نکند تامین سیمان و فولاد با کاهش و کمبود در بازار مواجه می شود.
رئیس جمهور به موضوع قطع برق صنایع ورود کند
قطع برق در بخش فولاد نیز نشان می دهد که از اواسط فروردین ماه امسال قطعی برق به صورت ۵۰ درصدی به صنعت فولاد تحمیل شده است و هر روز شرایط شدیدتر می شود هر چند فولادی ها پیش بینی می کردند که در تیرماه امسال واحدهای تولیدی فولادی تنها بتوانند از ظرفیت ۱۰ درصدی برق استفاده کنند اما این امر زودتر از انتظار به وقوع پیوست.
سید رسول خلیفه سلطانی دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با انتقاد از تصمیم اخیر وزارت کشور در اعمال محدودیت ۹۰ درصدی برق بر صنایع فولاد و سیمان تصریح کرد که چنین تصمیمی پیامدهای جبران ناپذیری از اشتغال کارگران گرفته تا اختلال در تعهدات تولیدکنندگان در بازار داخلی و صادراتی را در پی دارد.
دبیر انجمن فولاد از پیگیری این انجمن از طریق وزیر صمت برای لغو مصوبه اخیر خبر داد و گفت که وزیر صمت هم به شدت نسبت به محدودیت اعمال شده معترض است و به رئیس جمهوری هم اعلام کرده اند که این تصمیم بدون حضور نمایندگان وزارت صمت اتخاذ شده و در تضاد کامل با تفاهمنامههای اخیر بین وزارت صمت و نیرو است.
بیش از ۱۴ میلیارد دلار ارزش تولید از دست رفته در اثر محدودیتهای برق و گاز به فولاد کشور تحمیل شده است.
خلیفه سلطانی با بیان اینکه در چهار سال اخیر، بیش از ۱۴ میلیارد دلار ارزش تولید از دست رفته در اثر محدودیتهای برق و گاز به فولاد کشور تحمیل شده است، اضافه کرد که جای تأسف دارد که بار دیگر، بخش صنعت کشور به عنوان اولین اولویت برای اعمال محدودیت انتخاب شده در حالی که رئیس جمهور قبلا به صراحت از تغییر این رویکرد خبر داده بودند.
دبیر انجمن فولاد درخواست کرد تا رئیس جمهور یا معاون اول ایشان به موضوع ورود کنند و با لغو مصوبه اخیر، گفتمان حمایت از تولید خود را اجرایی کنند و البته مطالبه کنند که چرا تفاهمنامه وزارت صمت و نیرو برای اینکه صنایع در اولویت قطعی برق قرار نگیرند، کمتر از دو هفته از امضای آن نقض شده است.
کاهش صادرات در سیمان و زیان ضرر یک میلیارد دلاری کاهش تولید فولاد
بررسی وضعیت صنعت سیمان و فولاد نشان می دهد که این صنایع در سال گذشته از اردیبهشت ماه با محدودیت برق روبرو بودند که امسال این امر زودهنگام شروع شد و منجر به خاموشی و افول این صنایع بزرگ کشور شد.
طبق گزارش انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در سال گذشته، نزدیک به ۲ میلیون تن تولید فولاد میانی کشور به ارزش حدود یک میلیارد دلار در اثر محدودیتهای برق و گاز کاهش یافت. همچنین آمار صادرات ۱۲ماهه سال ۱۴۰۳ زنجیره فولاد کشور نشان می دهد که در راستای ناترازی انرژی، ارزش صادرات زنجیره فولاد کشور، ۱۳درصد معادل یک میلیارد دلار کاهش داشته است.
تحلیل تولید سیمان در کشور نیز نشان می دهد که ظرفیت اسمی این صنعت در کشور، نزدیک به ۸۹ میلیون تن است اما پارسال به دلیل ناترازی انرژی، ظرفیت تولید به ۷۱ میلیون تن رسید که حدود ۶۶ میلیون تن آن مصرف داخل کشور و تنها ۱۴ میلیون تن بازار صادراتی است.
صنعت فولاد و سیمان کشور نه تنها برای حفظ بقای خود نیازمند حمایت ها و سیاست های بخش دولتی است بلکه برای تعادل در عرضه و تقاضا در بازار و کاهش هزینه های مصرف کننده باید مورد توجه قرار گیرد.
منبع: https://www.irna.ir/news/85833482/%D9%82%D8%B7%D8%B9-%D8%A8%D8%B1%D9%82-%D8%A8%D8%A7%D8%B2-%D9%87%D9%85-%DA%AF%D8%B1%DB%8C%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D8%B5%D9%86%D8%A7%DB%8C%D8%B9-%D9%81%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D9%88-%D8%B3%DB%8C%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B1%D8%A7-%DA%AF%D8%B1%D9%81%D8%AA