در حالی که تابستانهای پیش رو با رشد مصرف برق و احتمال کسری تولید مواجهاند، برنامهریزی برای افزایش ظرفیت تولید برق از مسیر صنایع انرژیبر وارد مرحله تازهای شده است؛ بر این اساس، بیش از ۲۰۲۷ مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی از سوی صنایع بزرگ کشور در بازه زمانی اوج بار سال ۱۴۰۳ تا اوج بار سال ۱۴۰۴ به بهرهبرداری میرسد و به شبکه سراسری متصل خواهد شد.
به گزارش ایسنا، ماده ۴ قانون «مانعزدایی از توسعه صنعت برق» مصوب مجلس شورای اسلامی، صنایع انرژیبر را مکلف کرده است که برای تأمین برق مورد نیاز خود، نسبت به احداث نیروگاه اقدام کنند. در غیر این صورت، در صورت بروز کمبود در شبکه برق کشور، دولت مسئولیتی در قبال تأمین برق این واحدها نخواهد داشت.
همین موضوع، به یکی از انگیزههای جدی صنایع برای ورود به حوزه احداث نیروگاه تبدیل شده است. طبق اعلام توانیر، در نتیجه جلسات و هماهنگیهای صورتگرفته با صنایع بزرگ کشور، مجموعهای از پروژههای نیروگاهی تعریف شده که قرار است تا پیش از تابستان ۱۴۰۴ به شبکه متصل شوند.
فهرست طرحهای در دست احداث نشان میدهد که این پروژهها هم از نظر نوع فناوری (گازی، بخاری، خورشیدی و سیکل ترکیبی) و هم از منظر پراکندگی جغرافیایی، تنوع بالایی دارند. برخی از پروژههای شاخص شامل واحد دوم گازی بلوک ۲ گلگهر سیرجان، واحد دوم گازی اردکان (چادرملو)، واحد دوم گازی نیروگاه آلومینیوم المهدی، واحد اول گازی بلوک ۲ خرمآباد، واحد پنجم گازی پتروشیمی دماوند، نیروگاه توسعه پتروشیمی نگین مکران همگی با ظرفیت ۱۸۳ مگاوات میشود.
همچنین نیروگاههای خورشیدی مبارکه با ظرفیت ۱۴۷.۵ مگاوات و خورشیدی خاتونآباد و بنیَکه با مجموع ظرفیت ۳۰ مگاوات نیز جزو پروژههای تجدیدپذیر این طرح هستند.
در میان پروژههای بخاری، واحد بخار مجتمع گاز پارس متمرکز (۱۶۰ مگاوات)، واحد بخار بوتیا (۱۴۴ مگاوات) و واحد بخار فولاد مبارکه با ظرفیت ۳۰۰ مگاوات نیز از جمله طرحهایی هستند که نقش مهمی در تقویت پایداری شبکه در مناطق صنعتی ایفا خواهند کرد. همچنین واحدهای گازی زیمآور ساری نیز با ظرفیت مجموع ۱۰۸ مگاوات، از دیگر طرحهای در دست اجرا هستند.
افزایش نقش صنایع در پایداری شبکه برق
صنایع انرژیبر که تا پیش از این عمدتاً مصرفکننده بزرگ برق بودند، حالا با سیاستگذاری جدید دولت و الزام قانونی، به یکی از بازیگران تولید برق تبدیل شدهاند. اتصال این ظرفیتها به شبکه سراسری، ضمن تأمین برق مطمئن برای فعالیت خود این صنایع، در زمانهای اوج بار به تقویت پایداری شبکه برق کشور کمک میکند.
با توجه به روند رشد مصرف برق کشور و چالشهایی مانند کمآبی در نیروگاههای برقآبی، ورود این ظرفیتها میتواند نقش کلیدی در عبور از پیک تابستان ۱۴۰۴ داشته باشد. کارشناسان معتقدند اگر روند مشارکت صنایع در احداث نیروگاه تداوم یابد، فشار روی ظرفیتهای موجود کاهش یافته و شبکه برق کشور از تابآوری بیشتری برخوردار خواهد شد.
انتهای پیام
منبع: https://www.isna.ir/news/1404011707951/%D8%B5%D9%86%D8%A7%DB%8C%D8%B9-%D8%A7%D9%86%D8%B1%DA%98%DB%8C-%D8%A8%D8%B1-%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D9%82-%D8%AE%D9%88%D8%AF-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D8%B1-%D8%B9%D9%87%D8%AF%D9%87-%DA%AF%D8%B1%D9%81%D8%AA%D9%86%D8%AF