وزیر جهاد کشاورزی گفت: با اجرایی شدن قانون تمرکز ما امروز هم مدافع مصرف کننده هستیم هم مدافع تولیدکننده و باید این دو را کنار هم ببینیم. اینکه برای حمایت از تولید قیمتی تعیین کنیم که در بازار مشتری نداشته باشد در نهایت به ضرر تولید کننده خواهد بود. چون اصلاح اقتصادی صورت گرفته شرایط عادی نیست بنابراین باید مصرف کننده و تولیدکننده به همراه هم از این گردنه عبور کنند.
به گزارش ایسنا سید جواد ساداتی نژاد در پاسخ به این سوال که مهمترین اقدام وزارت جهاد کشاورزی در یکسال اخیر چه بوده است، گفت:با توجه به نگاهی که در حوزه تولید خصوصا تولید گندم به عنوان یک کالای راهبردی در کشور وجود دارد برنامه ریزی دقیقی صورت گرفته که طبیعتا اثرات اصلی خود را در فصل زراعی جدید نشان می دهد. یعنی فصل آینده می توانیم نتیجه برنامه ریزی هایمان را ببینیم.
وزیرجهاد کشاورزی عنوان کرد: درسال آینده قصد داریم در گندم نان به پایداری در خودکفایی برسیم. قبلا هم خودکفایی گندم داشتیم ولی پایدار نبود. ۹میلیون تن گندم نان در کشور مصرف می شود و به سمت خودکفایی در گندم نان حرکت خواهیم کرد.
وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: خاک های ما از نظر تغذیه به دلیل افزایش قیمت کود دچار چالش بود و این موضوع عملکرد را در واحد هکتار کاهش می دهد. در این راستا حمایت های لازم را در نظر گرفتیم و خروجی این اقدام افزایش تولید بود. سال گذشته ۴.۵میلیون تن گندم از کشاورزان توسط دولت خریداری شد که این رقم امسال به ۷ میلیون و 200 هزار تن رسید، یعنی رشد بسیار خوبی در این زمینه داشتیم.
وی افزود :با ابلاغ بانک مرکزی این امکان وجود دارد که وقتی بخش خصوصی قرارداد کشاورز را به بانک ببرد به عنوان وثیقه پذیرفته شود تا بخش خصوصی بتواند نهاده خریداری کند و به کشاورز تحویل دهد.
وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد:امسال به دلیل حمایت از کشاورزان و تامین ذخایر برنج ایرانی کشت قراردادی را در دستور کار قرار دادیم.
این مقام عالی در وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به چرایی افزایش قیمت برنج گفت: امسال 25 درصد افزایش تولید برنج داشتیم. همچنین امسال 46 هزار هکتار از شالیزارهای شمال شامل کشت قراردادی شد. سال گذشته ۲۰ درصد کاهش تولید محصول برنج داشتیم. وقتی ۲۰ درصد کاهش تولید اتفاق بیوفتد چون عرضه کم می شود قیمتها بالا می رود.
وی در پاسخ به این سوال که وزارت جهاد کشاورزی چه اقداماتی برای حمایت از دامداران انجام داده است، گفت: حوزه دام و طیور در مردمی سازی یارانه ها واقعا غیرتمندانه ایستاده و به شدت هم تحت فشار بوده است و هنوز هم ادامه دارد. در طرح مردمی سازی مازاد گوشت و مرغ بازار را جمع آوری کردیم که این اقدام استمرار دارد. برای حمایت از این اقشار صادرات دام را نیز آزاد کردیم. صادرات دام وطیور آزاد و عوارض آنها را حذف کردیم. برای تأمین نقدینگی یک مصوبه ۲۰هزار میلیارد تومانی برای صنعت دام وطیور در نظر گرفته شده است. تا امروز۹ هزار و 200 میلیارد تومان پرداخت شده و حدود 88 هزار نفر از فعالان صنعت دام وطیور این تسهیلات را دریافت کردند. همچنین ۱۵ هزار نفر از دامداران روستایی و عشایری دامدار کارت دریافت کردند.
ساداتی نژاد در ادامه گفت: در دنیا 60 تا 70 درصد محصولات از کشت دیم به دست می آید. در کشور ما این عدد پایین است. 60 درصد محصولات ما از کشت آبی به دست می آید. باید بر روی دیمزارها بیشتر کار کنیم، زیرا رها شدگی داشتیم و یک بخش فراموش شده در بخش کشاورزی است.
وی به آبخیزداری نیز اشاره کرد و گفت : امسال بر روی 1.2 میلیون هکتار از حوزه های آبخیز کشورعملیات آبخیر داری انجام شده است. این رویه پاسخگو نیست و باید عملیات بیشتری انجام شود. بر روی 90میلیون هکتار از حوزه های آبخیر باید عملیات آبخیزداری شود و اگر سالی یک میلیون هکتار انجام دهیم در 90 سال هم امکان پذیر نیست و نیاز است سالی در ۱۰میلیون هکتار آبخیزداری انجام شود.
در همین راستا به زودی نیز لایحه آبخیزداری تدوین می شود. همچنین قرار است طرح کاشت یک میلیون درخت را نیز انجام دهیم.
وی با اشاره به اینکه شرایط پایداری در تولید داریم، گفت: بعد از مردمی سازی یارانه ها کاهش مصرف در اقلام غذایی داشتیم. همچنین در ماههای قبل صنعت در ماه تا 180هزار تن روغن خام مصرف می کرد که این عدد به 80 هزار تن رسیده است. یعنی قاچاقی که انجام میشد،حذف شد. در مورد مصرف نهاده های دامی هم شرایط به همین صورت است.
ساداتی نژاد در ادامه به وضعیت تولید جوجه یک روزه اشاره کرد و گفت : در صنعت دام و طیور با موجود زنده طرف هستیم و حفظ واحد تولیدی نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. از مردادماه 30 میلیون تخم مرغ نطفه دار را خرید تضمینی کردیم که مجتمع های مرغ مادری برای نیمه دوم سال سرپا بمانند.
وزیر جهادکشاورزی گفت:اجرای طرح الگوی کشت را از ابتدای فصل زراعی در دستور کار داریم و کشاورزانی که الگوی کشت را رعایت کنند با همراهی وزارت نیرو آب بهای آنها را تا 50 درصد کاهش و یا به سمت رایگان شدن در برخی محصولات اساسی خواهیم برد.
به گفته وی قیمت خرید تضمینی دام قیمت مورد توافق اتحادیه ها و معاونت امور دام وزارت جهاد است و تغییری نخواهد کرد.
انتهای پیام
منبع: https://www.isna.ir/news/1401060200959/%DA%A9%D8%A7%D9%87%D8%B4-%D8%A2%D8%A8-%D8%A8%D9%87%D8%A7%DB%8C-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%D8%A7%D9%86%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D8%A7%D9%84%DA%AF%D9%88%DB%8C-%DA%A9%D8%B4%D8%AA-%D8%B1%D8%A7-%D8%B1%D8%B9%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%DA%A9%D9%86%D9%86%D8%AF-%D9%82%DB%8C%D9%85%D8%AA-%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D8%AF-%D8%AA%D8%B6%D9%85%DB%8C%D9%86%DB%8C
وی در بخش دیگری از صحبت هایش به یارانه کشت سویا اشاره کرد و گفت: اعلام کردیم هرکس سویا بکارد ۶ میلیون تومان در هکتار به آن یارانه کشت می دهیم . یعنی به سمتی حرکت کردیم که کالاهای اساسی، غلات و دانه های روغنی را حمایت کنیم و به خودکفایی برسیم. سال آینده خروجی اصلی کار را خواهیم دید.
ساداتی نژاد در پایان گفت: طرح اجرای الگوی کشت را نیز از ابتدای فصل زراعی در دستور کار داریم وکشاورزانی که الگوی کشت را رعایت کنند با همراهی وزارت نیرو آب بهای آنها را تا 50 درصد کاهش و یا به سمت رایگان شدن در برخی محصولات اساسی خواهیم برد.
این مقام مسئول در وزارت جهاد دربخش دیگری از صحبت هایش به اراضی کشاورزی اشاره کرد و گفت: یکی از اقدامات مورد پیگیری وزارت جهاد صدور اسناد اراضی کشاورزی است. 4درصد زمینهای کشاورزی در ابتدای دولت سند داشتند. قرارگاه صدور اسناد اراضی تشکیل دادیم و جلسات آن برگزار شد.از سال ۹۴ تا آغاز دولت سیزدهم دو میلیون و 600 هزار هکتار از اراضی کشاورزی رفع تداخل شد.از ابتدای دولت سیزدهم ۱۵۴ درصد در این بخش رشد داشتیم و 1.2 میلیون هکتار اراضی در این یازده ماه رفع تداخل شد.همچنین ۶۵۸ هزار هکتار از اراضی را سنددار کردیم و تا 1402 رفع تداخل کلیه اراضی انجام خواهد شد.
وی در ادامه گفت: چون در برنج خارجی ذخایری داریم اگر دلالان ورود کنند بلافاصله به وسیله شرکت بارزگانی دولتی ورود و قیمت ها را کنترل می کنیم. اما در مورد برنج ایرانی ذخایری نداریم و زمانی که واسطه ها در این بازار سوداگری می کنند ابزار مداخله وجود ندارد. برنج خارجی هم نمی تواند با برنجهای مرغوب ایرانی رقابت کند.
وی تصریح کرد: در زمینه تولید برنج به رشد ۲۵ درصدی نسبت به سالهای قبل رسیدیم و برنج با کیفیت تولید کردیم، زیرا کود بهتر و بیشتری استفاده شد. در تولید ذرت علوفهایی به عدد ۱۴ میلیون تن و خودکفایی رسیدیم. همچنین تولید جو در کشور 30درصد افزایش یافت و به طور کل رونق خوبی در تولیدات داشتیم.
به گفته وی 40درصد از محصولات کشاورزی در دنیا با کشت قراردادی تولید می شود که این عدد در کشور ما یک درصد است. هدف گذاری ما تا پایان دولت 20 درصد است. شعار دولت نیز این است که کشاورز بذری را نمی کارد مگر اینکه مشتری آن مشخص باشد.
ساداتی نژاد با بیان اینکه اساسیترین اقدام ما در بخش کشاورزی، کشاورزی قرادادی است، گفت: از ابتدای دولت، 260 هزار هکتار از اراضی گندمکاری شده را به صورت پایلوت تحت پوشش کشاورزی قراردادی درآوردیم.امسال اما از ۱۵ شهریورماه قصد داریم ۲ میلیون هکتار از اراضی گندمکاری را تحت پوشش کشاورزی قراردادی قرار دهیم.
ساداتی نژاد اظهار کرد: بعد از جنگ روسیه و اوکراین قیمت اقلام غذایی افزایش یافت و بسیاری از کشور دچار کمبود کالا شدند. اما ما در کشور حتی با وجود آزادسازی یارانه ها این دغدغه و کمبود را نداشتیم. این یعنی وزارت جهادکشاورزی به همراه کشاورزان و دامداران و تولیدکنندگان با این اصلاح بزرگ اقتصادی همراه بودند.
وی ادامه داد: امسال با برنامه ریزی هایی که صورت گرفت قیمت خرید تضمینی گندم در اولین گام در سه فروردین و در اولین جلسه هیات دولت از ۷۵۰۰ تومان به ۱۱هزارو ۵۰۰تومان افزایش یافت.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه نگاه ما در حوزه تولید نگاه حمایتی بوده، گفت: خروجی این اقدامات حمایتی منجر به مناسب شدن وضعیت معیشت کشاورزان می شود. امسال تاکنون 67 هزار میلیارد تومان پول به کشاورزان بابت گندم پرداخت شده است. امروز نیز5هزار میلیارد تومان پرداخت کردیم. روز گذشته نیز کل مطالبات کلزاکاران تسویه شده است. تا هفته آینده نیز ۱۲ هزار میلیارد تومان از مطالبات گندم پرداخت خواهد شد که تقریبا صفر می شود.
به گفته وی در 2,6 میلیون هکتار از اراضی دیم کشور در طرحی تحت عنوان جهش دیمزارها با مشارکت ستاد اجرایی فرمان امام در این سال زراعی مورد استفاده قرارگرفت و 1,5 میلیون تن تولید دیمزار ها افزایش یافت. برای سال زراعی آینده این 2,6 میلیون هکتار به 5,2 میلیون هکتار افزایش خواهد یافت و این اقدام در سال آینده 4,5 میلیون تن افزایش محصول به دنبال خواهد داشت.
بنابرگفته وی کشاورزی قراردادی اثرات خوبی در تولید برنج، کلزا، جو و گندم گذاشته است.
وی با بیان این که به دلیل فرا رسیدن فصل برداشت قیمت برنج رو به کاهش است، گفت: در این ماه قیمت اقلام اساسی هم در بازارهای داخلی و هم خارجی رو به کاهش است.