صدور مجوز برای حدود یک درصد از درخواست‌های اکتشافاتی/ عدم‌امکان مزایده ۶۰۰۰ محدوده معدنی

رضا محتشمی‌پور پنجشنبه ۱۷ آذرماه در نخستین نشست علمی و تخصصی معادن و صنایع معدنی استان همدان در دانشگاه ملی ملایر، با بیان اینکه بیشترین دغدغه ما نقشه‌ها و داده‌های اکتشافاتی است، خواستار حمایت نمایندگان مجلس در این حوزه شد و اظهار کرد: در مساله محیط زیست و منابع طبیعی باید به یک نقطه اعتدال برسیم

نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز با تاکید بر اینکه برگزاری این نشست‌ها باید دارای خروجی و ارائه راهکارهای لازم و مورد استفاده صنعت و دانشگاه باشد، گفت: در حوزه فرآوری، اکتشافات، ماشین‌آلات و برقراری ارتباط صنعت با دانشگاه، باید کاربردی کار شود.

محتشمی‌پور با تاکید بر اینکه در این دو حوزه دغدغه‌هایی داریم که باید با کمک مجلس حل شود، افزود: در مجموع پروانه اکتشافاتی که در کشور صادر شده، ۱۳ درصد از مساحت کل کشور است و اکتشافات بیشتر در سطح انجام می‌شود و رتبه خوبی در این زمینه نداریم.

محتشمی پور انرژی را مهمترین عنصر در فرآوری مواد و بخش معادن دانست و بیان کرد: مشخص نیست در آینده چنین انرژی برای تبدیل مواد معدنی به محصولات در اختیار داشته باشیم و ظرفیت توسعه زنجیره فولاد به عنوان بزرگترین بخش معدنی به شکل گذشته وجود ندارد و باید روی تولید آلیاژی کار کنیم.

معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صنایع، معادن و تجارت ساماندهی وضع مقررات، ساماندهی اطلاعات، فعال کردن سامانه اطلاعات معدنی (کاداستر) و الکترونیکی کردن عملکرد معادن را از جمله محورهای مهمی دانست که طی یک سال گذشته توسط وزارت صمت دنبال شد و افزود: توسعه اکتشافات با محوریت دولت برنامه دیگر این بخش است.

دکتر هادی بیگی‌نژاد اظهار کرد: مراکز علمی، سیاستگذاران و صنعتگران باید در کنار هم نسخه خوبی ارائه دهند، ما نیز در کنار شما هستیم.

معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد موادی که صادر می‌شود، وارد و در کشور فرآوری می‌کنیم.

معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صنایع، معادن و تجارت با تاکید بر اینکه باید به طور جدی روی توسعه فرآوری‌های جدید تمرکز کنیم، افزود: دانشگاه‌ها در این حوزه باید به کمک ما بیایند.

وی ادامه داد: در حال حاضر ۱۹ هزار محدوده معدنی در لایه مزایده قرار دارند که ۶۰۰۰ از این محدوده به علت مسائل زیست‌محیطی و منابع طبیعی امکان مزایده ندارند و ۵۰۰۰ محدوده در نخستین نوبت به مزایده رفته است.

ایسنا/همدان معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه در طول سال تنها حدود یک درصد از درخواست‌های اکتشافاتی ما می‌تواند مجوز بگیرد، گفت: حجم زیادی از تقاضاهای اکتشافات به علت عدم موافقت برگشت می‌خورد.

وی به برداشت ۶۱۷ میلیون تن ماده معدنی و صادرات ۴.۵ میلیون تنی سال گذشته در کشور اشاره و مطرح کرد: در بخش محصولات فرآوری شده از جمله کنسانتره نیز همین میزان صادرات انجام می‌شود و از نظر وزنی عمده صادرات مربوط به هماتیت با خلوص زیر ۴۰ درصد است.

وی در بخش دیگری با اشاره به اینکه امسال برای نخستین بار اطلاعات و عملکرد معادن کشور الکترونیکی شد، گفت: در کل کشور از حدود ۲۰۰۰ محدوده معدنی که دارای نقص اطلاعاتی بودند، با الکترونیکی شدن پرونده‌ آنها به ۳۰۰ محدوده رسید.

وی از کمبود ماشین‌آلات در این حوزه خبر داد و افزود: مجوزهایی که امسال تا ابتدای آذرماه برای ورود ماشین‌آلات در کشور صادر کردیم، بیش از دو برابر سال گذشته و افزایش تولید ماشین‌آلات ساخت داخل نیز ۵۰ درصد افزایش یافته است.

وی تصریح کرد: سطح فناوری را در بخش معدنی، فرآوری و اکتشافات باید ارتقاء دهیم و از ظرفیت دانشگاه‌ها استفاده کنیم.

محتشمی پور خاطرنشان کرد: ۱۳ هزار محدوده معدنی نیز داریم که تمامی مجوزهای زیست‌محیطی و منابع طبیعی را دارند و باید دوباره فعال شوند.

انتهای پیام


منبع: https://www.isna.ir/news/1401091711657/%D8%B5%D8%AF%D9%88%D8%B1-%D9%85%D8%AC%D9%88%D8%B2-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AD%D8%AF%D9%88%D8%AF-%DB%8C%DA%A9-%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF-%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%D8%B1%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DA%A9%D8%AA%D8%B4%D8%A7%D9%81%D8%A7%D8%AA%DB%8C-%D8%B9%D8%AF%D9%85-%D8%A7%D9%85%DA%A9%D8%A7%D9%86محتشمی پور تصریح کرد: در سه ناحیه خراسان جنوبی، کردستان و آذربایجان غربی اقدامات در حوزه اکتشافات آغاز شده است؛ در خراسان جنوبی و کردستان به اتمام رسیده و در آذربایجان غربی در مرحله تلفیق نقشه‌های نهایی است.

محتشمی پور با اشاره به جمع‌آوری مقررات بخش معدن در ابتدای امسال، مطرح کرد: برنامه وزارت صمت این است که سالانه یک بخشنامه جامع منتشر و سال آینده نسخه جدید را صادر کند.