اعتماد خانه ملت به کارنامه موفق وزارت صمت

غفلت تاریخی در بخش مس

به گزارش ایرنا، در نهایت و پس از استماع سخنان وزیر صمت، نمایندگان خانه ملت با ۸۴ رای موافق، ۱۸۲ رای مخالف، ۶ رای ممتنع و ۲ رای باطله از مجموع ۲۷۴ نماینده حاضر در جلسه علنی، با استیضاح فاطمی امین مخالفت و بار دیگر را وی را در سمت وزارت صنعت، معدن و تجارت ابقا کردند.


منبع: https://www.irna.ir/news/84929635/%D8%A7%D8%B9%D8%AA%D9%85%D8%A7%D8%AF-%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%85%D9%84%D8%AA-%D8%A8%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D9%85%D9%88%D9%81%D9%82-%D9%88%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%D8%B5%D9%85%D8%AA

وزیر صنعت، معدن و تجارت به حضور خود در بهبهان و بعد از تصادف جاده‌ای آن اشاره کرد و گفت:‌ همه ما از آن تصادف زنجیره‌ای متاثر هستیم، اما در تصادفات علاوه بر خودرو، راننده، پلیس، جاده و غیره نیز نقش دارند؛ اینجانب به سهم خودم قصورم را می‌پذیرم. من هم این این وضعیت انتقاد دارم و زخم خورده همین مساله هستم.

وی به غفلت تاریخی در بخش مس اشاره کرد و افزود: در حالی که یک درصد جمعیت جهان و یک درصد ذخایر سنگ آهن جهان را در اختیار داریم، اما هفت درصد ذخایر مس دنیا در ایران واقع شده است، با توجه به سودآوری مس که بیش از ۱۰۰ درصد است شاهد یک غفلت تاریخی در این حوزه هستیم.

رشد ۱۰۰ درصدی تولید ماشین‌آلات معدنی

وی اظهار داشت: این حقوق دولتی معادن نیز در برخی موارد محل رانت و فساد شده بود، اما امر زبا الکترونیکی شدن همه محاسبه‌نامه‌ها، رصد معادن با پهپاد و غیره به دنبال ضایع نشدن حقوق ملت هستیم.

این عو کابینه دو لت سیزدهم اظهار داشت: امروز در حوزه مسوولیت ما آمارها نشان‌دهنده کاهش قیمت‌هاست و تورم نقطه به نقطه در بخش تولیدکننده کاهش جدی دارد.

وی همچنین در پاسخ به این ادعا که وزارت صمت ۹۰ هزار دستگاه خودرو را نگه داشته تا گران فروشی کند، تصریح‌کرد: ‌چنین چیزی صحت ندارد و نمی‌دانم این آمارها از کجا می‌آید، در این زمینه مدعیان می‌توانستند به سازمان بازرسی کل کشور گزارش کنند.

فاطمی‌امین بیان‌داشت: مشکل نقدینگی در صنعت خودرو بدون اضافه برداشت از بانک مرکزی رفع شد.

تنظیم بازار با بگیرو ببند ممکن نیست

فاطمی‌امین با بیان اینکه اتفاقات بزرگی در فولاد افتاده، بیان‌داشت: امروز ورق فولادی ۲۰ درصد ارزان‌تر از سال گذشته عرضه می‌شود و در سایر اقلام از جمله میلگرد هم اینچنین است، به‌طوری که در فروردین و اردیبهشت امسال قیمت فولاد را کاملا مدیریت کردیم.

وی گفت: در حوزه لوازم یدکی خودرو در گذشته شاهد سهم ۳۰ درصدی کالاهای قاچاق و تقلبی بودیم، در سال جاری بیش از ۲۳۰ میلیون کد رهگیری برای لوازم یدکی خودروها صادر شده است.

وی یادآور شد: در گذشته بخشی از مشکلات این حوزه به دولت بر می گشت و اوایل حضورم در وزارتخانه شاهد برگزاری تحصن‌های مختلف خودرویی در جلوی ساختمان وزارت صمت بودیم، اما امروز معوقات خودروسازان ۲۰ درصد کاهش یافته، گارانتی خودروها از دو به سه سال افزایش یافته و سال آینده ۹ محصول جدید وارد بازار خواهد شد.

فاطمی‌امین همچنین به آغاز احداث بیش از ۱۴ هزار مگاوات توان نیروگاهی در این وزارتخانه به دلیل نیازهای صنعت و معدن کشور اشاره کرد و گفت:‌ بر تامین سایر زیرساخت‌های بخش‌های صنعتی، معدنی و تجاری نیز متمرکز هستیم.

وی توضیح‌داد: برای اینکه شائبه‌ای در قیمتگذاری دو خودروساز بزرگ کشور ایجاد نشود، این مهم را به مرکز کانون وکلای قوه قضائیه واگذار کردیم که فرآیند قیمت‌گذاری ۶ ماه به طول انجامید.

وی افزود: مطابق گزارش‌های مرکز آمار ایران، در سه ماهه ابتدایی امسال رشد اقتصادی کشور ۳.۸ درصد بود اما این رشد در بخش صنعت ۵.۱ درصد بود و به‌طور نمونه فولاد ۱۰ درصد رشد داشت.

فاطمی‌امین بیان‌داشت: در این حوزه می‌توانستیم دو کار انجام دهیم، یا کنار بایستیم و انتقاد کنیم و بر سر خودروسازان بزنیم یا اینکه مسوولیت بپذیریم و انتقاد و پیگیری کنیم؛ ما مسیر دو را انتخاب کردیم.

وزیر صمت افزود: امروز با ناترازی در اشتغال، ارزش افزوده، سرمایه‌گذاری و جغرافیای سرمایه‌گذاری‌ها مواجهیم که همه این مسائل با برنامه‌ریزی در حال رفع و رجوع است.

فاطمی امین گفت: با اینکه اتفاقات بزرگی در کشور در حال رخ دادن است، اما از درون وزارت صمت غافل نشدیم.

وی همچنین به رشد ۱۳ درصدی صادرات در نیمه نخست امسال اشاره کرد و  افزود: نامه‌های ارسال شده از سوی تشکل‌ها، اتحادیه‌ها، صنوف و خانه‌های صنعت، معدن و تجارت استان‌ها به نمایندگان خانه ملت و رییس مجلس، همگی نشان‌دهنده امید ایجاد شده در این بخش‌ها است.

وی خاطرنشان‌کرد: در ۶ ماهه نخست امسال در هم‌سنجی با پارسال فولاد به میزان ۴۲ درصد بیش از سال گذشته در بورس کالا که شفاف‌ترین سازو کار برای معاملات عرضه شده است، این وضعیت در سنگ‌آهن ۴۰۰ درصد و در آهن اسفنجی ۸۰۰ درصد است و همه اینها به معنای شفافیت است.

فاطمی‌امین با اشاره به تعریف بیش از ۱۰۰ پروژه در حوزه های صنعتی، معدنی و تجاری، گفت: تا امروز کارهای زیادی را آغاز کرده‌ایم و در نیمه راه هستیم، تک تک این پروژه‌ها نیز رصد می‌شوند و امیدواریم با اجرایی شدن این پروژه‌ها بسیاری مسائل کشور در حوزه های یاد شده رفع شود.

وضعیت صنعت خودرو قابل دفاع نیست، اما رو به بهبود است

وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه با اشاره به اینکه محور اقتصاد تولید است، گفت: اگر تولید در کشور رشد یافت، بقیه مسائل قابل حل است.

رشد بخش صنعت بیش از رشد متوسط کل کشور

وی توضیح داد: در تامین مالی زنجیره‌ای، بهره‌وری منابع مالی دست‌کم ۴۰ درصد افزایش خواهد یافت و در چند ماه گذشته ۳۰ هزار میلیارد تومان به این شیوه تامین مالی شد که با هماهنگی وزارت صمت، وزرات اقتصاد و بانک مرکزی انجام شده است.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه به فولاد به عنوان یکی از محورهای استیضاح اشاره کرد و گفت: از کدام انحصار دولتی در فولاد سخن می‌گوییم؟ وقتی ۹۴ واحد فولادی در کشور وجود دارد اما ایمیدرو فقط در ۱۷ درصد شرکت فولاد مبارکه سهم دارد، آیا نام آن انحصار دولت است؟

کنترل کالاهای قاچاق و تقلبی

وزیر صمت خاطرنشان‌کرد: امروز با تعریف ۳۴ پروژه در این حوزه، به دنبال افزایش ظرفیت تولید مس از ۲۸۰ هزار تن فعلی به بیش از یک میلیون تن هستیم.

واگذاری ایران‌خودرو و سایپا

فاطمی‌امین همچنین با اشاره به موضوع ماشین‌آلات معدنی، ادامه‌داد: از ابتدای امسال تاکنون تولید ماشین‌آلات معدنی ۱۰۰ درصد رشد داشته است.

انحصار دولتی در فولاد نداریم

این عضو کابینه دولت افزود: شهریورماه ۱۴۰۰ و در ماه‌های ابتدایی حضور در وزارت صمت اعلام کردم که قیمت سیمان باید کاهش یابد و یک ماه بعد قیمت آن به کیسه‌ای ۵۰ هزار تومان کاهش یافت. امروز قیمت سیمان کیسه‌ای ۴۸ هزار تومان و در بورس کالا (بدون احتساب هزینه‌های حمل و نقل، ارزش افزوده و غیره) کیسه‌ای ۳۵ هزار تومان است و ثابت مانده است.

این عضو کابینه دولت سیزدهم گفت: در گذشته ۳۲۰ مصوبه در بخش معدن وجود داشت که برخی از آنها با یکدیگر تناقض داشتند و موجب رانت و فساد می‌شدند، امروز همه این مصوبه‌ها ابطال و تبدیل به یک دستورالعمل شده است.

وی با بیان اینکه عقب‌ماندگی‌های زیادی در بخش معدن کشور وجود دارد، تاکید کرد: ‌در این بخش ابتدا باید به سمت اکتشافات برویم، زیرا بسیار در این حوزه عقب هستیم؛ بر این اساس اکتشافات و پی‌جویی را آغاز کرده‌ایم.

وی با شاخص تورم تولیدکننده اشاره کرد و ادامه‌داد: کل تورم تولیدکننده از ۵۸.۹ درصد در تابستان سال گذشته به ۴۹ درصد کاهش یافته (افت ۱۰ درصدی) و تورم بخش صنعت از ۶۲ ردصد در تابستان پارسال به ۴۶ درصد در بهار امسال افت داشته است. همچنین تورم بخش معدن از ۱۰۰ درصد در تابستان سال گذشته اکنون به ۲۷ درصد کاهش یافته است.

فاطمی‌امین ادامه‌داد: تا مرداد ماه به دنبال قیمتگذاری این دو شرکت بودیم و در نهایت آگهی دادیم، اما فقط یک مشتری برای ایران‌خودرو و دو مشتری برای سایپا پیدا شد. بر این اساس وش واگذاری را تغییر دادیم تا این بار ابتدا زیرمجموعه‌های این دو شرکت واگذار شوند.

وزارت صمت در صدر اشتغالزایی در کشور

فاطمی‌امین ادامه‌داد: امروز در بحث مبارزه با کالای قاچاق و تقلبی با افتخار اعلام می‌کنم که بیش از ۸۰۰ هزار کالا شناسه دریافت کرده‌اند و هفت میلیارد فقره کد رهگیری صادر شده است.

وی با اشاره به ناترازی اقتصادی موجود در کشور، گفت: در این راستا تمرکز ما در وزارت صمت بر اصلاح ساختارها بوده است و اتفاقات خوبی در حوزه‌های اشتغال و تورم در حال رخ دادن است.

تامین مالی زنجیره‌ای

وی افزود: در گذشته هر کسی که پول داشت می‌توانست وارد معدن‌کاری شود، اما امروز صلاحیت فنی را علاوه بر صلاحیت مالی مورد توجه قرار دادیم و برای نخستین بار امتیاز فنی را در مزایده‌های معادن اثر دادیم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، صحن علن مجلس شورای اسلامی در روز جاری (سه شنبه، دهم آبان‌ماه) شاهد جلسه استیضاح «سید رضا فاطمی‌امین» وزیر صنعت، معدن و تجارت بود که برای دومین بار طی بیش از ۴۰۰ روز فعالیت وی در دولت سیزدهم اتفاق می‌افتاد.

وزیر صمت ادامه‌داد: مطابق گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت صمت رتبه نخست ایجاد اشتغال کشور را با بیش از ۱۶۰ هزار شغل کسب کرده است.

فاطمی‌امین همچنین به موضوع حقوق دولتی اشاره کرد و گفت: سال گذشته تعهد ما در بودجه از این محل ۱۰ هزار میلیارد تومان بود، اما ۱۹ هزار میلیارد تومان وصول شد و این آمار در سال جاری به ۴۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.

وی اظهار داشت: در ابتدای حضور در این وزارتخانه بیش از سه‌هزار معدن داشتیم که معلوم نبود در اختیار چه کسانی است، اما امروز تعداد آنها به کمتر از ۳۰۰ معدن رسیده است.

این عضو کابینه دولت اضافه کرد: تا امروز بیش از پنج‌هزار و ۸۰۰ فروشگاه بزرگ به سامانه جامع تجارت متصل شده است و به‌راحتی می‌توان مشخص کرد چه تعداد کالا، با چه قیمت‌هایی و غیره در آنها به فروش رفته است.

وی، به گزارش سال گذشته سازمان بازرسی کل کشور اشاره کرد که حاوی انتقاد جدی وجود بیش از ۱۷۰ هزار خودروی ناقص در کف پارکینگ‌های خودروسازان بود، اما اکنون این رقم به صفر رسیده است.

وی اضافه‌کرد: رشد تولید در اکثر حوزه‌ها مطلوب بوده و در برخی موارد مثل صادرات به کشورهای آفریقایی رشد ۱۰۰ درصدی اتفاق افتاده است.

وزیر صمت یادآور شد: همه ما در موضوع کیفیت خودرو انتقاد داریم و معترض هستیم، اما مگر می‌شود مشکلات کیفی خودروها را در کوتاه‌مدت حل کرد؛ امروز بیش از ۳۰۰ پروژه از سوی خودروسازان برای ارتقای کیفی محصولاتشان تعریف شده است و حرکت آغاز شده رو به پیشرفت است.

وزیر صمت به افزایش ۵۰ درصدی تولید تراکتور در سال جاری اشاره کرد و گفت: قیمت تراکتور در برخی مدل‌های با قدرت ۱۰۰ اسب بخار بیش از ۱۰۰ میلیون تومان کاهش یافته و این معنای تنظیم بازار است.

این عضو کابینه دولت همچنین با اشاره به موضوع واگذاری‌ها، اظهار داشت: همه ما واگذاری هپکو و هفت‌تپه را دیدیم و اگر قرار بود واگذاری ایران‌خودرو و سایپا نیز به همان شیوه‌ها باشد، هزاران هپکوی دیگر ایجاد می‌شد.

وی افزود: نتیجه اکتشافاتی که در استان خراسان جنوبی انجام شده، بسیار خوب بوده و ذخایر ارزشمندی از سنگ‌آهن، مس، طلا و کروم در این استان پیدا شده است.

فاطمی‌امین افزود: امروز قیمت بسیاری کالاهای اساسی با وجود افزایش نرخ ارز ثابت مانده است.

این عضو کابینه دولت سیزدهم در ادامه با اشاره به مشکلات نظام مالی کشور، خاطرنشان‌کرد: سه کار ابتکاری در این دولت آغاز شده است که یکی از آنها تامین مالی زنجیره‌ای است.

وزیر صمت اظهار داشت: ما کار در حوزه خودرو را به سه مرحله تقسیم کردیم که در مرحله نخست که از مهر پارسال شروع شده و تا پایان امسال ادامه خواهد داشت، تمرکز بر ثبات تولید است.

وی اظهار داشت: در حالی که سرمایه‌گذاری در بخش صنعت تا پیش از سال ۱۴۰۰ صفر یا منفی بوده، اما در بهار امسال ۵.۸ درصد رشد در بخش صنعت و ماشین‌آلات در مقایسه با پارسال به ثبت رسید و این یعنی فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان به آینده امید دارند.

وی یادآوری کرد:‌ وزارت صمت مسوول تنظیم بازار مرغ، تخم‌مرغ، برنج، لبنیات و غیره نیست، اما در زیرمجموعه این وزارتخانه اتفاقات خوبی افتاده است.

وی اضافه‌کرد: همچنین آن دسته ‌از ماشین‌آلاتی که ساخت داخل نداشتند، در ۶ ماهه نخست امسال به اندازه کل سال گذشته وارد کشور شده اند.

وی ادامه‌داد: امروز شاهد رشد حدود ۳۰۰ درصدی تولید خودروی کامل، رشد ۴۷ درصدی تولید وانت، ۱۴۰ درصدی کامیون و کشنده، ۷۸ درصدی تولید اتوبوس و ۴۵۰ درصدی تولید ون هستیم، دو هفته پیش قرعهپ کشی در گروه خودروسازی سایپا برداشته شد و حتی خودروسازان به دنبال فروش اقساطی خودروهایشان هستند.

وزیر صمت همچنین از تدوین ۳۰۰ بسته سرمایه‌گذاری خبر داد که در مزایده بیش از پنج هزار معدن نیز اعلام شده است و گفت: در بهمن امسال و خرداد ماه سال آینده ۱۰ هزار معدن دیگر نیز به مزایده گذاشته خواهد شد.

وی با اشاره به موضوع بازار، اظهار داشت: بازار را باید با تولید و عرضه مناسب مدیریت کرد که در این صورت نام آن تنظیم بازار است، نه با بگیر و ببند و اقدامات تعزیراتی.

وی گفت: خبر خوب این است که روند حرکتی در صنعت خودرو مناسب شده است، هرچند هنوز راضی نیستیم. انتظار می‌رود نمایندگان مجلس نیز حرکت را ببینند نه وضعیت را؛ وضعیت صنعت خودرو قابل دفاع نیست، اما رو به بهبود و فزاینده است.

احداث بیش از ۱۴ هزار مگاوات توان نیروگاهی

عقب‌ماندگی‌های زیادی در بخش معدن داریم

وی در خصوص مطرح شدن موضوع انحصار در خودروسازی گفت: در حالی که تا سال گذشته خودروسازان خصوصی سهم هفت درصدی از کل تولیدات داشتند، امسال این آمار بیش از ۲ برابر شده و به ۱۵ درصد رسیده است که به معنای کاهش انحصار است.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در این جلسه اظهار داشت:‌ خودرو قصه پرغصه‌ای است، نه من، نه شما، نه رهبر معظم انقلاب و نه آحاد مردم از وضعیت خودرو و کیفیت آن در کشور راضی نیستند.

این مقام مسوول خاطرنشان‌کرد:‌ در یک سال گذشته بیش از ۶ هزار هکتار به مساحت شهرک‌های صنعتی کشور افزوده شده است.

فاطمی‌امین بیان‌داشت: در شرکت‌های بورسی که بیش از ۵۰ درصد تولید کشور را بر عهده دارند، در خرداد ماه ۲.۵  درصد رشد، در تیرماه ۵.۸ درصد رشد، در مرداد ماه ۶.۷ درصد رشد و در شهریورماه ۶.۵ درصد رشد به ثبت رسیده است.

خودروسازی، فساد، فولاد و عدم تحقق وعده‌ها، محورهای اصلی مطرح شده از سوی نمایندگان درخواست‌کننده استیضاح بود که در هر مورد، وزیر صنعت، معدن و تجارت به بیان تلاش‌های انجام شده، دستاوردها و همچنین مشکلات پرداخت.