از فرسودگی تاسیسات تا افزایش انشعابات غیرمجاز در استان مرکزی

وی همچنین به فرسودگی و عمر بیش از حد شبکه و خطوط انتقال و توزیع اشاره کرد و گفت: بیش از ۵۰ درصد شبکه‌های شهری و ۵۵ درصد شبکه‌های روستایی دارای عمر بالای ۲۵ سال هستند که باعث افزایش هدر رفت در این وضعیت خشکسالی شده است.

عرفانی‌نسب به افت کیفی منابع آبی اشاره کرد و گفت: با توجه به افت منابع آبی زیرزمینی و تغییر کیفیت، ورود پساب‌ها و کود و سموم بکار رفته در حوزه کشاورزی به منابع آبی بعضی از دشت‌ها، کیفیت منابع آب را با مشکلاتی مواجه می کند که بحران و هزینه‌های زیادی برای تصفیه را به شرکت تحمیل خواهد کرد. هماهنگی دستگاه های مرتبط با آب و ذینفعان برای کنترل برداشت آب و جلوگیری از آلودگی‌های احتمالی آن راهکار مقابله با این چالش است.

یوسف عرفانی‌نسب در گفت‌وگو با ایسنا، به چالش‌ها و آسیب‌های موجود در حوزه آب استان مرکزی پرداخت و با بیان اینکه میزان هدررفت آب در تاسیسات آب به نسبت متوسط کشوری در وضعیت قابل قبولی قرار دارد، اظهار کرد: برای پیشگیری از این آسیب نیاز به تامین اعتبار یا جذب سرمایه‌گذار و مشاور جهت انجام مطالعات و اجرای پروژه‌ها جهت کاهش هدررفت است.

او به خشکسالی و افت بیش از حد منابع آب زیرزمینی نیز اشاره کرد و گفت: اغلب منابع آبی استان با افت زیاد همراه بوده و با توجه به تامین بیش از ۶۰ درصد آب شهرها از این منابع و ۹۵ درصد آب روستاها، این شرایط خطر جدی محسوب می‌شود. چاره اندیشی برای اصلاح الگوی مصرف و استفاده از پساب برای مصارف صنعتی و غیر شرب تامین آب از منابع خارج از استان ضروری است.

وی عدم تامین اعتبار در احداث شبکه جمع آوری فاضلاب را از دیگر چالش‌ها برشمرد و گفت: با توجه به درخواست جوامع روستایی برای احداث تصفیه خانه و شبکه فاضلاب در بخش روستایی، برنامه‌ جامعی برای تامین مالی این مطالبه بحق روستائیان وجود ندارد و آلودگی احتمالی منابع آبی و محیط زیست را به دنبال دارد که نیاز به یک عزم ملی برای استفاده از سرمایه‌گذار برای احداث شبکه‌ و استفاده و خرید تضمینی پساب برای صنعت و غیره هست. همچنین اعتبار لازم برای توسعه شبکه فاضلاب و تصفیه‌خانه در حوزه شهری ناکافی است.

انتهای پیام


منبع: https://www.isna.ir/news/1401062116050/%D8%A7%D8%B2-%D9%81%D8%B1%D8%B3%D9%88%D8%AF%DA%AF%DB%8C-%D8%AA%D8%A7%D8%B3%DB%8C%D8%B3%D8%A7%D8%AA-%D8%AA%D8%A7-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D8%A7%D9%86%D8%B4%D8%B9%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%D8%BA%DB%8C%D8%B1%D9%85%D8%AC%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2%DB%8C

مدیرعامل آبفای استان به ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم چاه‌های آب شرب روستایی اشاره کرد و گفت: این موارد باعث به خطر افتادن حریم کیفی منابع آبی شده و به نوعی تهدید محسوب می‌شود که لزوم تشدید عملکرد مراجع ذیصلاح در برخورد با این ساخت و سازها را می‌طلبد.

عرفانی‌نسب افزود: اگر تعرفه ها واقعی نشود قطعا علاوه بر مشکلات کنونی بوجود آمده، در سالهای آینده با مشکلات حادتری مواجه خواهیم شد و این موضوع تنش‌های اجتماعی در پی خواهد داشت. بنابراین ضرورت تامین اعتبار از دولت یا افزایش تعرفه‌ها برای اصلاح و بازسازی تاسیسات جدی است.

او در ادامه کاهش بارندگی، حفر چاه‌های غیرمجاز در سنوات گذشته و برداشت بی‌رویه از چاه های کشاورزی را از دیگر آسیب‌ها دانست و افزود: با توجه به خشکسالی‌های اخیر این موارد باعث تشدید افت آب‌های زیرزمینی و خشک و کم آب شدن چاه‌های آب شرب شده است که برخورد با این موارد و حذف آنها ضروری است.

ایسنا/مرکزی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی به بیان چالشها و آسیبهای حوزه آب و فاضلاب این استان پرداخت

او همچنین به وجود انشعاب‌های غیرمجاز اشاره کرد و گفت: افزایش انشعابات غیرمجاز در بخش روستایی و بعضا شهری باعث افزایش هدررفت و کاهش درآمد شده است که با همکاری بین بخشی باید این موضوع با حساسیت بیشتری دنبال شود.

مدیر عامل آبفای استان در خصوص سرقت از تاسیسات نیز گفت: طی دو سال اخیر آمار سرقت از تاسیسات افزایش یافته و علاوه بر خسارت مالی باعث قطع آب و نارسایی شده است. تامین مالی برای حصارکشی و حفاظت فیزیکی و همکاری و برخورد بیشتر نیروهای انتظامی راهکار مقابله است.

مدیر عامل آبفای استان در ادامه به عملکرد یکساله شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی در شهرها و روستاهای استان  از مردادماه ۱۴۰۰ لغایت مرداد ماه ۱۴۰۱(عملکرد یکساله دولت) پرداخت و گفت: اصلاح خط انتقال به طول ۲۱ هزار و ۷۰۴ متر، توسعه خط انتقال به طول ۶۰ هزار و ۶۵۳، اصلاح شبکه ۴۹ هزار و ۷۶ متر، توسعه شبکه ۵۷ هزار و ۳۰۴ متر، حفر ۲۵ حلقه چاه، تجهیز ۱۲حلقه چاه، بهسازی هفت مخزن چشمه و قنات با سه هزار و ۵۶۰ مترمکعب، یک باب تصفیه خانه و دو ایستگاه پمپاژ آب از جمله مهمترین فعالیت‌ها بوده است.

وی به تفاوت عمده بین قیمت تمام شده و فروش آب اشاره کرد و افزود: شرکت‌های آبفا با تعرفه فعلی زیان‌ده بوده و فرسودگی تاسیسات و عدم ارائه خدمات مناسب و نارسایی و بحران در این شرایط، محتمل است. همچنین معوق شدن طلب پیمانکاران بهره‌برداری و نیروهای مرتبط با آنها منجر به ایجاد نارضایتی می‌شود که نیاز است نسبت به سایر دستگاه های خدمات رسان، تعرفه‌ها واقعی‌تر شود.

وی به وجود کنتورهای خراب و کم کار نیز اشاره کرد و افزود: توان مالی برای تعویض کنتورهای خراب نیست و با این تعرفه کم، این موضوع درآمد شرکت را تحت تاثیر قرار داده است، بر این اساس، باید با تامین اعتبار از سوی دولت یا افزایش تعرفه‌ها برای اصلاح و بازسازی تاسیسات اقدام کرد.

وی به عدم حصار کشی بیش از ۵۰ درصد تاسیسات روستایی اشاره کرد و افزود: رعایت حریم کیفی و حفاظت فیزیکی این تاسیسات انجام نشده و سرقت و مشکلات زیادی در این خصوص وجود دارد که باید با تامین اعتبار از دولت یا برای حصار کشی اقدام کرد.